AROMATYCZNY KURCZAK W OREGANO

0 (0 ocen)

Bardzo zachęcam przygotować na niedzielny obiad pieczonego kurczaka.Po pierwsze jest to efektowne danie, które pięknie prezentuje się na stole.Po drugie nie wymaga dużego nakładu pracy, a po trzecie smakuje wyśmienicie.Ten kurczak jest aromatyczny i idealnie zamarynowany, dzięki czemu jest soczysty.

Składniki:

  • •kurczak do 1.5 kg.
    •przyprawa do mięs 4 łyżki
    •oregano 3 łyżki
    •olej z pestek winogron 3 łyżki
    •pieprz do oprószenia
    •papryka ostra mielona 2 łyżki

Aromatyczny kurczak w oregano - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Skórkę lekko nacinamy na na środku i po bokach, aby lepiej natrzeć. Nacieramy dokładnie olejem. Następnie oregano pod skórą. Wierzch nacieramy przyprawą do mięs i papryką. Środek także nacieramy. Oprószamy pieprzem. Wstawiamy do lodówki na noc.
  • 2. Kurczaka umieszczamy w woreczku do pieczenia. Pieczemy 1 godzinę w 200 stopniach. Pod koniec można przebić woreczek i odsłonić wierzch, aby skórka bardziej się przypiekła.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy