Aromatyczne szaszłyki z mięsa baraniego

4.48 (199 ocen)

Dostałam mięsko baranie i postanowiłam zrobić szaszłyczki......wyszły wysmienite...nadal wspominam ich smak i aromat. Warto czasami zasmakowac czegoś innego.

Składniki:

  • Składniki na 10 szaszlyków:

    mięso baranie 60.0 dekagramów
    cebula duża 4.0 sztuki
    boczek parzony 14.0 plastrów
    olej 5.0 łyżek
    rozmaryn suszony 1.0 łyżka
    bazylia suszona 1.0 łyżeczka
    sól, pieprz 1.0 łyżeczka
    papryka słodka mielona 1.0 łyżka
    ocet balsamiczny ciemny 3.0 łyżki
    czosnek w ząbkach 4.0 ząbki
    przyprawa do mięsa mielonego 1.0 łyżka
    patyczki do szaszlykow 10.0 sztuk

Wystaw ocenę:

4.48 (199 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Aromatyczne szaszłyki z mięsa baraniego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięsko baranie myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki wielkosci okolo 3 cm na 3 cm lub troszke wieksze.
  • 2. Przygotowujemy marynate do szaszłyków: olej mieszamy z octem balsamicznym, dodajemy reszte suchych przypraw (sól, pieprz, rozmaryn, bazylia, papryka, przyprawa do miesa) oraz przecisniete przez praskę ząbki czosnku. Mieszamy dokładnie.
  • 3. Pokrojone mięsko łaczymy z marynatą, przykrywamy pojemnik i dajemy na całą noc do lodówki.

    Obieramy cebulę i kroimy na mniejsze plasterki.

    Równiez boczek kroimy na plasterki.
  • szaszlyczki 4. Nabijamy na patyczki do szaszłyków naprzemian: mięsko baranie, cebula, boczek.

  • pieczemy 5. Pieczemy na grillu lub na patelni grillowej z kazdej strony około 20-30 minut, obracajac szaszłyki co piec minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować