AROMATYCZNE SMAROWIDŁO DO PIECZENI

0 (0 ocen)

Bardzo smaczne i aromatyczne smarowidło do mięs nadziewanych owocami,do sporządzania mięsnych rolad.Można je również wykorzystać do sporządzenia lub jako dodatku do sosów do dań mięsnych,pierogów,naleśników itd.

Składniki:


  • 1 cebula czerwona średnia
    2 duże ząbki czosnku
    1 gruszka
    8 dkg.śliwki suszonej kalifornijskiej
    2 łyżki suszonej żurawiny
    1 łyżka startego imbiru świeżego
    2 łyżki masła klarowanego
    1 łyżeczka miodu naturalnego
    2 łyżeczki soku z cytryny
    sól,pieprz,gałka muszkatołowa,szczypta cynamonu do smaku.

Aromatyczne smarowidło do pieczeni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • aromatyczne smarowidło do pieczeni 1.


    Czosnek,cebulę,gruszkę obrać i pokroić w kostkę.Śliwki pokroić w zapałkę.






  • aromatyczne smarowidło do pieczeni 2.
    Na patelni rozgrzać masło włożyć cebulę,czosnek,śliwki oraz żurawinę i chwilę smażyć.
  • aromatyczne smarowidło do pieczeni 3. Wsypać gruszkę i smażyć do czasu odparowania soków.
  • aromatyczne smarowidło do pieczeni 4.
    Zalać gorącą wodą i dusić do czasu rozgotowania się warzyw i owoców i odparowania wody.
  • aromatyczne smarowidło do pieczeni 5.
    Wsypać imbir,miód oraz sok z cytryny,przyprawić do smaku przyprawami i smażyć jeszcze chwilę.Przestudzić .
  • aromatyczne smarowidło do pieczeni 6.
    Przestudzoną masę rozdrobnić blenderem na jednolitą,gładką masę.Używać do smarowania mięsa.

Porady

Proponuję przygotować taki sos ,włożyć do małych słoików,pasteryzować słoiki ok.15 min.Polecam.

Komentarze

Podobne przepisy