Aromatyczne flaki wołowe

4.5 (180 ocen)

Żadna impreza rodzinna nie może obejść się bez flaczków. Uwielbiam tę aromatyczną odmianę rosołu, najlepsze przygotowuje moja mama.

Składniki:

  • 1 kg gotowanych flaków krojonych wołowych,
    8-9 szklanek bulionu domowego (przygotowanego ze szpondra wołowego i 2 udek).
    1 łyżeczka słodkiej papryki,
    1/4 łyżeczki ostrej papryki,
    1/4 łyżeczki imbiru,
    1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
    1/4 łyżeczki kurkumy,
    1-2 łyżeczki majeranku,
    1-2 łyżki octu winnego,
    sól,
    pieprz,
    zasmażka ciemna (1 łyżeczka masła na 1 łyżeczką mąki)
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół Dania główne

Aromatyczne flaki wołowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • flaki 1. Do przygotowania flaków potrzebujemy mięso z 2 udek i 300g szpondra wołowego z rosołu. Należy więc najpierw przygotować rosół używając tego mięsa. Włoszczyznę ( 2 marchewki, 1 pietruszkę, kawałek selera) wyjąć wcześniej i pokroić w kostkę. Mięso nie powinno się rozpadać. Udka i szponder kroimy w cienkie paski. Flaki płuczemy, zalewamy je ciepłą wodą i moczymy przez godzinę. Następnie flaki przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i obgotowujemy przez 30 minut na wolnym ogniu i odcedzamy.
  • flaki 2. Do większego garnka wlewamy rosół, dodajemy obgotowane flaki i gotujemy razem do miękkości flaków (około 1 h). W między czasie dodajemy wszystkie przyprawy. Pod koniec gotowania dodajemy mięso oraz pokrojoną włoszczyzną. Doprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku. Podajemy z pieczywem. Życzę smacznego :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Flaki Kurczak Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.19 (217 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Flaki wołowe na rosole

To może cię zainteresować