Aromatyczne ciasto czekoladowe z Romanii

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Pyszne, bardzo czekoladowe, z aromatem pomarańczy i przypraw.(W moim wykonaniu zapomniałam dodać proszek do pieczenia - po jego dodaniu ciasto będzie wyższe i puszystsze, nie tak płaskie jak moje)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - białe, drobne rodzynki: 0.5 szklanki
    - świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy: 1 szklanka
    - masło: 8 łyżek
    - cukier: 0.75 szklanki
    - Jajko: 1 sztuka
    - żółtko: 1 sztuka
    - mąka: 2 szklanki
    - kakao: 0.33 szklanki
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - gałka muszkatołowa: 1 łyżeczka
    - goździki, zmielone: 0.5 łyżeczki
    - biały pieprz, zmielony: 0.5 łyżeczki
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - czekolada: 110 gramów
    - kawa zaparzona z 1 łyżeczki kawy rozpuszczalnej: 0.25 szklanki
    - skórka pomarańczowa, z 1 dużej pomarańczy, drobno starta: 1 sztuka
    - koniak zmieszany z 1/4 szklanki wody: 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kawy Sok

Aromatyczne ciasto czekoladowe z romanii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nagrzej piekarnik do 175 stopni C. Namocz rodzynki w soku pomarańczowym. Odcedź i zachowaj sok.
  • 2. Mikserem lub drewnianą łyżką utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Dodaj jajko i żółtko, rozetrzyj je dokładnie z pozostałymi składnikami i odstaw. W oddzielnej misce wymieszaj suche składniki - mąkę, kakao, sól, proszek do pieczenia, gałkę, cynamon, goździki i pieprz. Następnie je przesiej.
  • 3. W rondlu rozpuść czekoladę z kawą. Dodaj skórkę z pomarańczy, zestaw rondel z gazu i wlej do niego koniak z wodą (ja pominęłam, użyłam zamiast koniaku soku z pomarańczy).
  • 4. Utrzyj dokładnie połowę suchej mieszaniny z połową wilgotnej masy czekoladowej oraz masłem, cukrem i jajkami. Powtórz czynność, dodając drugą połowę suchych i wilgotnych składników. Wymieszaj je dokładnie, dodaj namoczone i odcedzone rodzynki, następnie rozprowadź je równomiernie w masie.
  • 5. Wysmaruj masłem i posyp odrobiną mąki foremkę o śr. 20-22 cm, wlej do niej masę i równomiernie ją rozprowadź. Piecz ciasto przez 35-40 minut. Będzie gotowe, jeśli do wykałaczki wytkniętej do środka przyczepią się wilgotne okruszki.
  • 6. Upieczone ciasto postaw na podkładce, nakłuj je w kilku miejscach widelcem (albo ponacinaj nożem, tak ja zrobiłam to ja). Wlej syrop pomarańczowo-rodzynkowy do otworów i zostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem przełóż je na półmisek.
  • 7. Ciasto powstało pod wpływem inspiracji książką "Smaki północnej Italii" Marleny de Blasi. Recenzję tej książki i innych nowości wydawniczych oraz więcej przepisów na słodkości znajdziesz na moim blogu kulinarnym bookmeacookie.blogspot.com
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

5 (196 ocen)

Ciasto czekoladowe

To może cię zainteresować