Ciasto nadaje się na przystawkę np. do dipu z pieczonych bakłażanów
2 godz.
Składniki:
składniki na ciasto:
1/2 kg mąki
1op.suchych drożdzy
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
woda
składniki na pastę:
sezam,oliwa,majeranek,tymianek-wszystkie składniki ze sobą połączyć
Aromatyczne ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypujemy mąkę,drożdże,sól.Dodajemy oliwę z oliwek i trochę wody (wodę dodajemy stopniowo sprawdzając konsystencję ciasta).
Następnie wszystko razem wyrabiamy rękami tak aby powstało gładkie ciasto(zwarta kula,która odchodzi od ścianek naczynia,jest wilgotna i nie przyczepia się do miski.
Naczynie z ciastem odstawiamy do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
Następnie ciasto ponownie zagniatamy i formujemy z niego cienki placek,który przekłuwamy widelcem na całej długości(ja zostawiłam brzegi nieprzekłute) i smarujemy pastą.Czekamy aż ciasto ponownie wyrośnie.
Na koniec wsadzamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 250 st.C i pieczemy ok 20 min
Komentarze