Aromatyczne ciasto

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto nadaje się na przystawkę np. do dipu z pieczonych bakłażanów

  • 2 godz.

Składniki:

  • składniki na ciasto:
    1/2 kg mąki
    1op.suchych drożdzy
    2-3 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżeczka soli
    woda
    składniki na pastę:
    sezam,oliwa,majeranek,tymianek-wszystkie składniki ze sobą połączyć

Aromatyczne ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Aromatyczne ciasto 1. Do miski wsypujemy mąkę,drożdże,sól.Dodajemy oliwę z oliwek i trochę wody (wodę dodajemy stopniowo sprawdzając konsystencję ciasta).
    Następnie wszystko razem wyrabiamy rękami tak aby powstało gładkie ciasto(zwarta kula,która odchodzi od ścianek naczynia,jest wilgotna i nie przyczepia się do miski.
    Naczynie z ciastem odstawiamy do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
    Następnie ciasto ponownie zagniatamy i formujemy z niego cienki placek,który przekłuwamy widelcem na całej długości(ja zostawiłam brzegi nieprzekłute) i smarujemy pastą.Czekamy aż ciasto ponownie wyrośnie.
    Na koniec wsadzamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 250 st.C i pieczemy ok 20 min

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy