Zalewajka z grzybami

4.5 (199 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Znakomita zupa, pożywna i dobrze doprawiona

  • 60 min

Składniki:

  • 1 żeberko wieprzowe
    150 gram wędzonego boczku
    150 gram kiełbasy
    1 duża cebula
    4 ząbki czosnku
    2 garście suszonych podgrzybków
    6 ziemniaków
    5 jajek
    zakwas na żur
    śmietana 30%
    majeranek
    pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zalewajka z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka przekładam zeberko wieprzowe, zalewamy 1,5 litra wody, dodaję sól i pieprz – na wolnym ogniu gotuję do miękkości. W tym czasie suszone grzyby zalewam zimną wodą. Boczek wędzony kroję w kostkę i przesmażam na suchej patelni z powłoką ceramiczną, gdy z boczku wytopi się nieco tłuszczu to dodaję pokrojoną w kostkę cebulę oraz w półplasterki kiełbaskę i przesmażam jeszcze 4-5 minut. Kiedy żeberko jest miękkie to wyjmujemy je z garnka a do wywaru przekładamy grzyby (wraz z wodą w której się moczyły) i pokrojone w kostkę ziemniaki – gotujemy. Z żeberka obieramy mięso i kroimy je w kostkę. kiedy ziemniaki są już prawie miękkie przekładamy do garnka mięso z żeberka oraz przesmażony z cebulą boczek i kiełbasę, dodajemy również pokrojony w plasterki czosnek. Kiedy wszystkie składniki są już miękkie wlewamy wedle potrzeby zakwas na żur (ja użyłam domowy) i doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Gotujemy jeszcze kilka minut, po zdjęciu z ognia wlewamy odrobinę słodkiej śmietany 30% i możemy podawać. Zalewajkę posypujemy z posiekanym szczypiorkiem i podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować