Aromatyczna zalewajka z boczkiem, kiełbasą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby moczymy przez 15 minut w zimnej wodzie.
2.4 plastry boczku kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Dodajemy kiełbasę pokrojoną na około 5-6 cm kawałki. Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, sól i posiekany drobno czosnek. Dodajemy grzyby (razem z wodą w której się moczyły) Zalewamy wodą i gotujemy przez 45 minut.
3.Przez ten czas obieramy, myjemy ziemniaki i kroimy je w kostkę. Po 45 minutach wrzucamy do garnka i gotujemy 20 minut.
4.W tym czasie pozostałe 4 plastry boczku kroimy w kostkę, oraz drobno siekamy cebulę. Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy boczek, smażymy chwilkę, aż tłuszcz zacznie się wytapiać (około minutę), następnie wrzucamy cebulę. Całość smażymy 5 minut mieszając od czasu do czasu. Zdejmujemy z ognia.
5.Śmietanę wylewamy do miski. Rozprowadzamy ją w 2 łyżkach wazowych wywaru. Następnie wsypujemy barszcz biały w saszetce i dokładnie mieszamy aby nie było grudek. Następnie powoli, ciągle mieszając całość wlewamy do zupy. Gotujemy 10 minut.
6.Zupę doprawiamy pieprzem według uznania. Następnie wrzucamy do niej okrasę z cebuli i boczku. Gotujemy jeszcze 2 minuty, aby smaki się połączyły.
Komentarze