Aromatyczna tarta z ziemniakami, porem i pomidorami

4.5 (150 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Smaczna, pachnąca i niedroga :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Na tartę o średnicy 26 - 28 cm
    Ciasto:
    120 g masła
    250 g mąki pszennej
    1 żółtko
    3 łyżki wody
    1/3 łyżeczki soli

    Nadzienie:
    3 średniej wielkości ziemniaki
    1 por
    2 pomidory
    200 g śmietanki 18%
    100 g żółtego sera
    2 łyżki musztardy
    2 łyżeczki suszonego oregano
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Aromatyczna tarta z ziemniakami, porem i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: poszatkować nożem schłodzone masło, dodać pozostałe składniki, wymieszać, szybko zagnieść, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok 40 min.
    W tym czasie przygotować nadzienie. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w plastry.Ziemniaki obrać, pokroić w talarki i obgotować w osolonej wodzie ( ok 5 min). Por pokroić w cienkie talarki. Śmietankę wymieszać z jajkami, serem, 1 łyżką musztardy solą, pieprzem i oregano.
    Formę do tarty wylepić wcześniej przygotowanym ciastem i podpiec je przykryte folią w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (15 min). Wyjąć formę, na cieście rozsmarować pozostałą musztardę, ułożyć ziemniaki, por, pomidory i zalać masą. Piec przez ok 40 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Oregano Pomidor Por Sery Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować