Aromatyczna tarta z warzywami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Aromatyczna tarta z warzywami Lubię tarty na słodko z owocami i na słono z warzywami

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g mąki
    3 łyżki kaszki kukurydzianej
    1 jajko
    1 żółtko
    szczypta soli
    150 g zimnej margaryny Palma z Murzynkiem

    1 papryka czerwona
    1 papryka biała
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1 por
    1 cukinia

    Sos jajeczno serowy:
    2 ząbki czosnku
    250 g sera ricotta
    200 g serka naturalnego
    4 jajka
    50 g startego sera żółtego
    pieprz kolorowy grubo mielony,sól morska,majeranek,strata gałka
    muszkatołowa

Aromatyczna tarta z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: przesiać mąkę, dodać kaszkę kukurydzianą,pokrojoną w
    kostkę margarynę,szczyptę soli,żółtko,jajko. Wszystko posiekać
    nożem gdy składniki się połączą, zagnieść kruche ciasto.
    Uformować kulę,zawinąć w folię spożywczą i chłodzić w lodówce przez 1godz.
  • 2. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną okrągłą formę
    do pieczenia tarty lub tortownicę o średnicy 24cm ciasto po nakłuwać
    widelcem i wstawić do nagrzanego do 175 st.C
    piekarnika,podpiekać około 15minut. Pozostawić w formie do
    wystygnięcia.
  • 3. Papryki opłukać,usunąć gniazda nasienne. Pokroić w cienkie
    paseczki.
    Por pokroić w małe krążki,cukinię umyć pokroić w krótkie paski
    lub kostkę.
  • 4. Jajka delikatnie ubić za pomocą miksera, dodać ser ricotta,serek
    naturalny,ser żółty, wyciśnięty czosnek i utrzeć na kremową
    masę.
    Dodać natkę pietruszki i przyprawić do smaku przyprawami.
  • 5. Na cieście najpierw rozłożyć warzywa,zalać sosem.
  • 6. Wstawić do nagrzanego do 175 st.C piekarnika i piec przez około
    30-40 minut, aż masa się zetnie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy