Sos jajeczno serowy:
2 ząbki czosnku
250 g sera ricotta
200 g serka naturalnego
4 jajka
50 g startego sera żółtego
pieprz kolorowy grubo mielony,sól morska,majeranek,strata gałka
muszkatołowa
Aromatyczna tarta z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: przesiać mąkę, dodać kaszkę kukurydzianą,pokrojoną w
kostkę margarynę,szczyptę soli,żółtko,jajko. Wszystko posiekać
nożem gdy składniki się połączą, zagnieść kruche ciasto.
Uformować kulę,zawinąć w folię spożywczą i chłodzić w lodówce przez 1godz.
2. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną okrągłą formę
do pieczenia tarty lub tortownicę o średnicy 24cm ciasto po nakłuwać
widelcem i wstawić do nagrzanego do 175 st.C
piekarnika,podpiekać około 15minut. Pozostawić w formie do
wystygnięcia.
3. Papryki opłukać,usunąć gniazda nasienne. Pokroić w cienkie
paseczki.
Por pokroić w małe krążki,cukinię umyć pokroić w krótkie paski
lub kostkę.
4.Jajka delikatnie ubić za pomocą miksera, dodać ser ricotta,serek
naturalny,ser żółty, wyciśnięty czosnek i utrzeć na kremową
masę.
Dodać natkę pietruszki i przyprawić do smaku przyprawami.
5.Na cieście najpierw rozłożyć warzywa,zalać sosem.
6.Wstawić do nagrzanego do 175 st.C piekarnika i piec przez około
30-40 minut, aż masa się zetnie.
Komentarze