Aromatyczna ryba po grecku z goździkami

4.49 (199 ocen)

Pierwszy raz dodałam goździki i nie żałuję. Nadały bardziej wysublimowanego smaku. Idealna propozycja także na święta Bożego Narodzenia. Zdjęcia robiłam w pięknych promieniach listopadowego słońca....

Składniki:

  • Składniki:
    0,5 kg filetów ryby np. morszczuka, dorsza, mintaja
    3 marchewki
    1 duża pietruszka
    1 średni seler
    1 cebula
    1 mały por
    2 listki laurowe
    3 ziela angielskie
    4 goździki (można pominąć)
    sok z połowy cytryny
    3 łyżki przecieru pomidorowego
    sól, pieprz
    olej do smażenia
    mąka do obsypania ryby (można pominąć)
Wystaw ocenę:

4.49 (199 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Ryba po grecku

Aromatyczna ryba po grecku z goździkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchwie, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o grubych oczkach. Por kroimy w piórka a cebulę w kostkę. Wszystko podsmażamy na oleju. Dodajemy liście laurowe, ziela angielskie, goździki.
  • 2. Następnie podlewamy odrobiną wody, dodajemy przecier pomidorowy i sok z polowy cytryny. Dusimy przez pół godziny. Potem wyciągamy goździki, listki laurowe i ziela angielskie.
  • 3. Rybę przyprawiamy solą i pieprzem, obsypujemy mąką i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Następnie, kroimy w mniejsze cząstki i zalewamy sosem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować