Aromatyczna pomidorowa z mozzarellą

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

W naszych ogrodach jeszcze brak pomidorów,ale na straganach już pojawiają się pierwsze sezonowe pomidory z plantacji "pod szkłem".Dlatego dodaję mój przepis na aromatyczną zupę z mozzarellą i oregano.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - bulion drobiowy (ugotowany wcześniej rosół): 500 mililitrów
    - pomidory (krajowe lub z puszki): 300 gramów
    - cukier: 1 łyżeczka
    - sól: 2 szczypty
    - mąka: 1 łyżka
    - koncentrat pomidorowy: 2 łyżki
    - oliwa extra vergine: 2 łyżki
    - oregano (świeże gałązki): 8 sztuk
    - mozzarella (kuleczki mini): 6 sztuk
    - makaron (świderki): 1 szklanka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Bulion

Aromatyczna pomidorowa z mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować w osolonej wodzie według zaleceń producenta.
  • 2. Zagotować bulion.Makę wymieszać w 40 ml zimnej wody.
  • 3. Pomidory sparzyć wrzątkiem,zdjąć skórkę,zmiksować w blenderze.
  • 4. Do zmiksowanych pomidorów dodać koncentrat pomidorowy,cukier,kilka gałązek świeżego oregano,oliwę,zmiksować.Wlać do bulionu,doprawić do smaku,wymieszać.Zaciagnąć mąką,zmniejszyć ogień,gotować jeszcze 10 minut.
  • 5. Zupę podawać z makaronem i kulkami mozzarelli,udekorowaną listkami oregano,skropioną oliwą. Wspaniałym pomysłem będzie dodatek czosnkowej grzanki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bulion drobiowy Mozzarella Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować