Aromatyczna pierś na słodko

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pyszna i delikatna , w sam raz na obiad !

  • 45 min

Składniki:

  • - dwie średnie piersi z kurczaka
    - 1/2 kulki mozzarelli
    - 15 g orzechów włoskich
    - 15 g suszonych moreli
    - 2 łyżki tartego żółtego sera
    - 1 łyżka gęstej śmietany
    - 2 łyżeczki siekanej natki pietruszki
    - 2 łyżki mąki pszennej
    - kostka rosołowa
    - olej
    - granulowany czosnek (1/2 łyżeczki)
    - sól
    -pieprz

Aromatyczna pierś na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi z kurczaki myjemy, osuszamy nacinamy tak aby powstała kieszonka . Morele zalewamy wrzątkiem odstawiamy, po namoczeniu odcedzamy i kroimy w paski . Orzechy siekamy prażymy na suchej patelni . Mozzarelle osączamy z zalewy oddzielamy 1/2 kroimy w małą kostkę przekładamy do miseczki dodajemy orzechy , żółty ser , morele , natkę pietruszki śmietanę , czosnek granulowany doprawimy solą i pieprzem mieszamy . Przygotowane piersi napełniamy farszem , obficie oprószamy mąką . Olej rozgrzewamy na patelni przekładamy kieszonki obsmażamy z obu stron na lekko złoty kolor . Po obsmażeniu zalewamy wszystko woda (250 ml ) dodajemy kostkę rosołową dusimy przez około 15 minut co jakiś czas obracając piersi . Przygotowane kieszonki kroimy w poprzek tak aby widoczny był aromatyczny farsz przekładamy na talerz polewamy wytworzonym sosem. SMACZNEGO !

Porady

Śmietanę możemy zastąpić jogurtem naturalnym zaś świeżą pietruszkę zastąpimy mrożoną .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy