Aromatyczna pieczarkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rosół zagotować. Dodać obraną i pokrojoną marchewkę, ziemniaki oraz korzeń pietruszki. Chwilę gotować. Pieczarki opłukać i mniejsze pokroić na części, a większe zetrzeć na tartce o dużych oczkach.
2.Części (u mnie ćwiartki) pieczarek podsmażyć na maśle (ok 2-3 łyżkach)
3.Gdy trochę zmiękną a masło lekko odparuje, dodać starte pieczarki
4.Na koniec dodać pocięty w pół plastry por i tymianek. Całość dusić do miękkości, a następnie dodać do gotującej się zupy. Doprawić solą i pieprzem oraz maggi.
Całość zabielić śmietaną i serkiem topionym. Posypać natką. Podawać opieczonym pieczywem.
Porady
1/ Zamiast ziemniaków do zupy można dodać ugotowany drobny makaronik.
Komentarze