Aromatyczna pieczarkowa

5 (146 ocen)

  • 30 min

Zupa - którą uwielbiam dzięki aromatowi, który się z niej wydobywa.

  • 30 min

Składniki:

  • wywar rosołowy (u mnie grzybowy)
    0,5 kg pieczarek
    2-3 marchewki
    1 korzeń pietruszki
    3-4 ziemniaki
    1 por- biała część
    2 trójkąciki serka topionego śmietankowego
    sól
    pieprz
    śmietana (ok szklanki)
    przyprawa w płynie maggi
    1 łyżka siekanej natki pietruszki
    szczypta suszonego tymianku
Wystaw ocenę:

5 (146 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa pieczarkowa

Aromatyczna pieczarkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Aromatyczna pieczarkowa 1. Rosół zagotować. Dodać obraną i pokrojoną marchewkę, ziemniaki oraz korzeń pietruszki. Chwilę gotować. Pieczarki opłukać i mniejsze pokroić na części, a większe zetrzeć na tartce o dużych oczkach.
  • Aromatyczna pieczarkowa 2. Części (u mnie ćwiartki) pieczarek podsmażyć na maśle (ok 2-3 łyżkach)
  • Aromatyczna pieczarkowa 3. Gdy trochę zmiękną a masło lekko odparuje, dodać starte pieczarki
  • Aromatyczna pieczarkowa 4. Na koniec dodać pocięty w pół plastry por i tymianek. Całość dusić do miękkości, a następnie dodać do gotującej się zupy. Doprawić solą i pieprzem oraz maggi.
    Całość zabielić śmietaną i serkiem topionym. Posypać natką. Podawać opieczonym pieczywem.

Porady

1/ Zamiast ziemniaków do zupy można dodać ugotowany drobny makaronik.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować