Wiadomo, domowa najlepsza. Karkówka gotowana w rękawie z cebulą, czosnkiem, gałązką świeżego rozmarynu, majonezem i ketchupem. Jest aromatyczna i ma ładny kolor. Pyszna.
1 godz. 40 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
1, 2 kg karkówki
sól do oprószenia mięsa
2 łyżki majonezu
2 łyżki ketchupu
gałązka rozmarynu
cebula
4 ząbki czosnku
Aromatyczna karkówka - domowa wędlina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso oczyścić, umyć, osuszyć. Oprószyć solą i włożyć do worka pieczeniowego. Do worka dodać majonez, ketchup i wmasować w mięso. Nie trzeba wkładać rąk do worka. Wystarczy poobracać mięsem. Dodać cebulę obraną i przekrojoną na cztery części, obrane, całe ząbki czosnku oraz gałązkę rozmarynu. Zakręcić worek, ale nie zapinać. Włożyć do garnka i nalać wody tak , żeby mięso było przykryte. Koniec worka wyprowadzić poza garnek i przycisnąć przykrywką. Gotować 1,5 godziny na wolnym ogniu. Po ugotowaniu wyjąć mięso na półmisek i pozostawić do wystudzenia. Kroić, zajadać. Smacznego.
Komentarze