Arlekin

0 (0 ocen)

Przepis na to pyszne ciasto znalazłam na strychu w bardzo starym zeszycie mamy. Oryginalna wersja jest z makiem, ja zamieniłam mak na jagody.

Składniki:

  • spód:
    szklanka jagód
    7 łyżek mąki tortowej
    4 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    pół kostki masła
    opakowanie cukru waniliowego
    pół szklanki cukru
    dodatkowo:
    galaretka agrestowa
    galaretka truskawkowa
    kilka truskawek
    opakowanie serka waniliowego ( ok 100 g)
    400 ml śmietany 30%
    szklanka wiórków kokosowych
    2 śmietan fixy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki

Arlekin - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę.Roztapiamy masło, delikatnie wlewamy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem. Dosypujemy umyte jagody. Delikatnie mieszamy łyżką. Standardową tortownicę natłuszczamy, wlewamy ciasto, pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach. Studzimy.
  • 2. Galaretkę agrestową rozpuszczamy 2 szklankach wody, czekamy aż lekko stężeje wylewamy na ciasto. Odstawiamy do lodówki, aż dobrze zastygnie.
  • 3. Truskawki myjemy, blendujemy. Dodajemy serek waniliowy i galaretkę rozpuszczoną w 1 szklance wody, studzimy i wylewamy na ciasto, odstawiamy do stężenia.
  • 4. Śmietanę łączymy z fixami, ubijamy na puch, dosypujemy wiórki. Delikatnie przekładamy na wierz ciasta. Chłodzimy całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Galaretka Krem kokosowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.43 (153 ocen)

Zdobywca nagrody

xx

To może cię zainteresować