Argentyńskie gnocchi

0 (0 ocen)

  • 60 min

Danie z kuchni argentyńskiej, ciekawe połączenie kaszy manny, orzechów i parmezanu.

  • 60 min

Składniki:

  • półtora szklanki kaszy manny
    3/4 szklanki parmezanu
    1 szklanka śmietany kwaśnej
    2 żółtka
    100 g masła
    pół szklanki orzechów włoskich
    gałka muszkatołowa
    sól
    4 szklanki mleka

Argentyńskie gnocchi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Argentyńskie gnocchi 1. Zagotowałem mleko. Powoli, ciągle mieszając wsypałem kaszę mannę. Zmniejszyłem ogień i gotowałem kilka minut, cały czas mieszając. Zdjąłem z ognia, dodałem masło, żółtka, starty parmezan, śmietanę , posiekane orzechy. Doprawiłem gałką muszkatołową i solą. Wymieszałem, krótko jeszcze podgrzewem. Po zdjęciu z ognia ostudziłem. Masę rozsmarowałem na stolnicy. Wykroiłem niewielkie kółka, posypałem resztą parmezanu. Gnocchi ułożyłem na blaszce wyłożonej pergaminem, zapiekałem na złoty kolor w temperaturze 175 stopni C ( ok. 25 minut ).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy