Architekt

0 (0 ocen)

Jest lekki i puszysty, nie raz służył nam za tort na przyjęciach.. A w brew pozorom wcale nie jest taki pracochłonny za to pięknie się prezentuje.

Składniki:

  • Biszkopt biały :
    - 4 jajka
    - 1/2 szklanki cukru
    - 1 łyżkę oleju
    - 1 szklanka mąki
    - 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
    Biszkopt ciemny :
    - 4 jajka
    - 1/2 szklanki cukru
    - 1 łyżkę oleju
    - 2 łyżki kakaa
    - 3/4 szklanki mąki
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa budyniowa :
    - 1 l. mleka
    - 3 budyniach waniliowe lub śmietankowe
    - 1 łyżka kakaa
    - 2 kostki margaryny
    - cukier do smaku
    Masa serowa :
    - 450-500 g serka homogenizowanych śmietankowych lub waniliowych
    - 3 galaretki czerwone
    Dodatkowo :
    - brzoskwinie w puszce
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Architekt - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno po czym dodajemy cukier i po jednym żółtku cały czas miksując. Następnie stopniowo dodajemy olej i kakao. Gdy masa będzie już ubita dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, ale już tylko delikatnie mieszając. Wylewamy do formy posmarowanej margaryną i obsypana bułką tartą. Pieczemy ok. 25 min
    Tak samo postępujemy z jasnym biszkoptem pomijając kakao.
    Masa budyniowa:
    Z 1 l. mleka odlewamy 1 szklankę i mieszamy z budyniem i cukrem, a pozostałe mleko gotujemy wlewając budynie. Odstawiamy do wystudzenia.
    Ucieramy 2 kostki masła i stopniowo dodajemy po łyżce zimnego budyniu cały czas miksując. Gdy masa będzie gotowa dzielimy ją na dwie części, do jednej z nich dodajemy kakao.
    Masa serowa:
    Gotujemy galaretki i odstawiamy. Gdy zacznie tężeć łączymy je z serkiem homogenizowanym.
    Przygotowanie :
    Biszkopt jasny smarujemy masą ciemną.
    W biszkopcie ciemnym wycinamy kółeczka wielkości kieliszka i kładziemy na masie ciemnej.
    Brzoskwinie kroimy i wkładamy tak by wypełniały każde kółeczko.
    Następnie rozprowadzamy masę serową, wciskamy w nią wycięte wcześniej kółeczka na wierzch smarujemy masę jasną. Przyozdabiamy polewą lub, np. ziarenkami kawy.

Porady

Galaretki możemy wykorzystać w dowolnym kolorze, a zamiast brzoskwiń możemy użyć bananów lub innych owoców, np. sezonowych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować