Arbuzowy torcik

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

W czasie upałow torcik fajnie orzezwia a w dodatku nie jest trudny do wykonania.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Spod:
    30 dkg herbatnikow,
    15 dkg margaryny,
    3 łyzki wody,
    1/3 szklanki cukru

    Masa:
    2,5 szklanki jogurtu naturalnego gęstego (moze byc typu greckiego),
    5 łyżek żelatyny,
    1/2 szklanki cukru pudru,
    1 szklanka śmietany 30%,
    0,5 kg miąższu arbuza,
    100 ml wody

Arbuzowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margaryne rozpuszczamy,dodajemy cukier i wodę.Gdy wszystko sie rozpusci dodajemy pokruszone herbatniki.
    Powstałą masą wykładamy dno tortownicy (sr 26cm), ugniatamy ręką i wkładamy do lodowki.
  • 2. Żelatyne rozpuszczamy w jak najmniejszej ilosci wody.Odstawiamy do ostudzenia.Arbuza kroimy w kostke.
    Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem.
    Jogurt miksujemy z połową rozpuszczonej żelatyny.Dodajemy do niego ubitą smietane.Masę wylewamy na spod herbatnikowy i wtykamy w nią połowę pokrojonego arbuza.Wkladamy do lodowki do stezenia.
  • 3. Pozostałego arbuza miksujemy z pozostala żelatyną i wodą.Gdy masa śmietankowa juz stezeje wylewamy na nią zmiksowanego arbuza.
    Wstawiamy do lodowki na kilka godzin.Ozdabiamy listkami mięty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy