Arbuzowy paj

4.43 (174 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

Trochę niezwykłe ciasto, jak na dodatek głównego składnika - arbuza. Ciasto jest w całości pieczone. Spód, wierzch i boki to kruche ciasto, a środek to masa arbuzowa-budyniowa. Świetny sposób na wykorzystanie arbuza którego nie daliśmy radę zjeść ;)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    300 g mąki pszennej
    200 g masła
    50 g cukru pudru

    Arbuzowy budyń:
    1200 g arbuza ze skórką (700 g bez skórki)
    2 budynie śmietankowe bez cukru
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki wody


Wystaw ocenę:

4.43 (174 ocen)

Arbuzowy paj - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do mąki dodać cukier i masło, posiekać nożem, zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 3 części. Jedną część wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 21 cm. Drugą część ciasta wyłożyć boki tortownicy na wysokość ok. 4 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C, podpiec ok. 10 minut.
  • 2. Arbuz oddzielić ze skórki, wyjąć pestki, zmiksować blenderem. Przelać do rondelka (będzie ok. 2 i 1/2 szklanki przecieru), dodać cukier, doprowadzić do wrzenia.
  • 3. Budynie wymieszać w 1/2 szklanki wody. Rondelek zdjąć z palnika, mieszając wlać budyń, ponownie wstawić na palnik, mieszając gotować do zgęstnienia przez ok. 30 sekund.
  • 4. Gorący budyń arbuzowy wylać na gorące (prosto z piekarnika) ciasto,wyrównać.
  • 5. Na wierzch zetrzeć pozostałą trzecią część ciasta.
  • 6. Wstawić ponownie do piekarnika nagrzanego do 190°C, piec jeszcze ok. 45-50 minut. Całkowicie ostudzić (najlepiej całą noc).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Arbuz

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować