Nietypowe połączenie jabłka i arbuza zamknięte w słoiku. Na zimę do ciast lub naleśników będzie idealne.
Składniki:
1,5 kg jabłek papierówek ( obranych i pozbawionych gniazd nasiennych )
750 g arbuza ( bez skóry i pozbawionych pestek )
2 szk cukru
1 cytryna ( sam sok )
Arbuzowe jabłka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obrane i pozbawione gniazd nasiennych pokroić na kawałki i wrzucić do dużego garnka.
Podgrzewać na ogniu aż się zagotują od czasu do czasu mieszając.
Po około 10 minutach wrzucić pokrojonego na kawałki arbuza i dalej smażyć 5 minut.
Następnie dodać cukier i sok z cytryny i smażyć kolejne 5 minut mieszając aby się nic nie przypaliło.
Jeśli ktoś lubi bardziej słodkie można dodać jeszcze cukru.
2.W konfiturze powinny być widoczne częściowo kawałki owoców.
Tak przygotowaną konfiturę przestudzić, napełnić wyparzone słoiki ( ja użyłam 900 ml i wyszły mi 3 słoiki, ale można użyć mniejszych słoików ).
Zakręcić zakrętkami i pasteryzować około 10 minut.
Komentarze