Arbuzowe jabłka

0 (0 ocen)

Nietypowe połączenie jabłka i arbuza zamknięte w słoiku. Na zimę do ciast lub naleśników będzie idealne.

Składniki:


  • 1,5 kg jabłek papierówek ( obranych i pozbawionych gniazd nasiennych )
    750 g arbuza ( bez skóry i pozbawionych pestek )
    2 szk cukru
    1 cytryna ( sam sok )

Arbuzowe jabłka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrane i pozbawione gniazd nasiennych pokroić na kawałki i wrzucić do dużego garnka.
    Podgrzewać na ogniu aż się zagotują od czasu do czasu mieszając.
    Po około 10 minutach wrzucić pokrojonego na kawałki arbuza i dalej smażyć 5 minut.
    Następnie dodać cukier i sok z cytryny i smażyć kolejne 5 minut mieszając aby się nic nie przypaliło.
    Jeśli ktoś lubi bardziej słodkie można dodać jeszcze cukru.
  • 2. W konfiturze powinny być widoczne częściowo kawałki owoców.
    Tak przygotowaną konfiturę przestudzić, napełnić wyparzone słoiki ( ja użyłam 900 ml i wyszły mi 3 słoiki, ale można użyć mniejszych słoików ).
    Zakręcić zakrętkami i pasteryzować około 10 minut.

Komentarze

Podobne przepisy