Arbuzowa wariacja na zimno

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób

Deser przygotowuje się szybko, gorzej z czekaniem:) ale warto bo jest pyszny, orzeźwiający i ładnie się prezentuje, zapraszam:)

  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 425 g miąższu arbuza
    50 g miąższu arbuza
    12 g żelatyny w proszku
    sok z 1 limonki
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżka wódki ( jeśli deser będzie dla dzieci to pomijamy)
    100 g śmietany 30%
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 łyżeczka śmietan-fix
    2 łyżki borówek amerykańskich
    1 dojrzała brzoskwinia
    2 rurki waflowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Deser na zimno

Arbuzowa wariacja na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z 425 g arbuza wyjąć pestki i pokroić go na mniejsze kawałki. Przełożyć do blendera dodać cukier puder ( jesli arbuz jest słodki to nie trzeba-mój nie był) i zmiksować na gładko. Powinniśmy otrzymać jakieś 350 ml płynu. 50 ml odlewamy do miseczki i dodajemy żelatynę. Zostawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić ją w kąpieli wodnej. Do reszty zmiksowanego arbuza dodać wódkę i wymieszać.
  • 2. Dodać rozpuszczoną żelatynę i dobrze wymieszać. Przelać do pucharków lub kieliszków i odstawić na 1,5 godziny do lodówki aż galaretka stężeje. Po tym czasie śmietanę ubić na sztywno z cukrem i zagęstnikiem. Resztę arbuza pozbawić pestek i pokroić w średnie kawałki. Brzoskiwinę albo wydrążyć albo pokroić w kostkę. Dodać borówki i wszystkie owoce wymieszać. Na galaretkę z arbuza położyć 2 łyżki śmietany i połowę przygotowanych owoców. Udekorować rurką waflową. Podawać od razu, smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Arbuz

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować