Deser przygotowuje się szybko, gorzej z czekaniem:) ale warto bo jest pyszny, orzeźwiający i ładnie się prezentuje, zapraszam:)
Dla 2 osób
Składniki:
425 g miąższu arbuza
50 g miąższu arbuza
12 g żelatyny w proszku
sok z 1 limonki
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka wódki ( jeśli deser będzie dla dzieci to pomijamy)
100 g śmietany 30%
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka śmietan-fix
2 łyżki borówek amerykańskich
1 dojrzała brzoskwinia
2 rurki waflowe
Arbuzowa wariacja na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z 425 g arbuza wyjąć pestki i pokroić go na mniejsze kawałki. Przełożyć do blendera dodać cukier puder ( jesli arbuz jest słodki to nie trzeba-mój nie był) i zmiksować na gładko. Powinniśmy otrzymać jakieś 350 ml płynu. 50 ml odlewamy do miseczki i dodajemy żelatynę. Zostawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić ją w kąpieli wodnej. Do reszty zmiksowanego arbuza dodać wódkę i wymieszać.
2.Dodać rozpuszczoną żelatynę i dobrze wymieszać. Przelać do pucharków lub kieliszków i odstawić na 1,5 godziny do lodówki aż galaretka stężeje. Po tym czasie śmietanę ubić na sztywno z cukrem i zagęstnikiem. Resztę arbuza pozbawić pestek i pokroić w średnie kawałki. Brzoskiwinę albo wydrążyć albo pokroić w kostkę. Dodać borówki i wszystkie owoce wymieszać. Na galaretkę z arbuza położyć 2 łyżki śmietany i połowę przygotowanych owoców. Udekorować rurką waflową. Podawać od razu, smacznego!
Komentarze