Arbuzowa sałatka z fetą i miętą

0 (0 ocen)

Doskonała na upalne dni, orzeźwiająca sałatka z arbuza, w której zakochałam się od pierwszego kęsa

Składniki:

  • 90 dag miąższu z arbuza (waga bez skóry)
    27 dag Favity w zielonym opakowaniu
    1 czerwona cebula
    porządna garść świeżej mięty pieprzowej
    garść pistacji
    SOS:
    2 łyżki soku z cytryny
    5-6 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
    *sól
    *pieprz
    *cukier
    *przyprawy do smaku według gustu

Arbuzowa sałatka z fetą i miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Arbuza obrałam ze skóry, wydłubałam z niego pestki, miąższ pokroiłam w kostkę.
  • 2. Fetę wyjęłam z opakowania, osączyłam i również pokroiłam w kostkę.
  • 3. Cebulę obrałam i pokroiłam w cienkie pół plasterki.
  • 4. Gałązki mięty opłukałam, otrzepałam z wody, oderwałam listki i dość grubo je posiekałam.
  • 5. Wszystkie składniki umieściłam w misce, delikatnie przemieszałam.
  • 6. Składniki sosu u mieściłam w słoiczku twist, zakręciłam i dokładnie wymieszałam do otrzymania emulsji.
    Sosem polałam sałatkę tuż przed podaniem.
  • 7. Wierzch posypałam grubo posiekanymi pistacjami.

Komentarze

Podobne przepisy