1.Do ciepłego lecz nie gorącego mleka dodajemy margarynę,cukier , sól i suche drożdże mieszamy.Następnie dodajemy żółtko przemieszać dodawać stopniowo mąkę zostawić około 1 szklankę mąki będzie nam potrzebna .
2.Dzielimy na pół i przekładamy do innej miski do jednej części dodajemy barwnik czerwony i dodajemy rodzynki mieszamy .Wsypać około 1/2 szkl. mąki i zagnieść ciasto przykryć i pozostawić do wyrośnięcia .
Z drugiej połowy ciasta znów dzielimy na pół do jednej dodajemy barwnik zielony dodajemy mąki około 3/4 szkl. i wyrabiamy ciasto . Do drugiej połówki dodajemy mąkę też tak około 3/4 szkl. wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia .
3.Wyjmujemy z miski ciasto czerwone formujemy je w kształt walca , następnie bierzemy ciasto białe rozwałkowujemy je tak abyśmy mogli okryć ciasto z rodzynkami . Ciasto białe smarujemy mlekiem i obklejamy czerwone ciasto .Tak samo robimy z ciastem zielonym ( rozwałkowujemy i smarujemy mlekiem i też oklejamy ciasto). Wkładamy do wysmarowanej blaszki przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40min. w temperaturze 180°C.
Komentarze