Arancini ryżowo-drobiowe

5 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Arancini to małe kuleczki chrupiące na zewnątrz, a miękkie i sycące w środku. Z dodatkiem warzyw stanowią wspaniałe i lekkie danie.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
    1/2 szklanki ryżu białego lub do sushi
    1 brokuł
    300g pomidorków koktajlowych
    1 szczypta curry
    1 szczypta imbiru
    1 szczypta pieprzu czosnkowego
    1 szczypta soli
    olej rzepakowy
Wystaw ocenę:

5 (196 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Arancini ryżowo-drobiowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż wypłukać w zimnej wodzie, zalać wrzątkiem i gotować około 15-20 min., aż będzie miękki. Pierś z kurczaka drobno posiekać, dodać ryż, curry, imbir, pieprz czosnkowy i sól. Wszystko dokładnie wymieszać, nabierać małe porcje i lepić zwarte kuleczki. Dłonie można wysmarować olejem, aby ciasto ryżowe nie kleiło się do nich.
  • 2. Gotowe kulki smażymy w głębokim oleju na złoty kolor i wykładamy na papierowy ręczniczek. Brokuł dzielimy na mniejsze porcje i gotujemy w wodzie z solą oraz cukrem. Arancini podajemy z brokułem i pomidorkami. Smacznego!

Porady

Do tego dania polecam ryż sushi, który dobrze się klei i dzięki temu łatwo uformować kulki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować