Arakowe lato

0 (0 ocen)

Samki lata. Połączenie porzeczek i jabłka, pod galaretką.

Składniki:

  • kruche:
    2 szklanki mąki
    2 żółtka
    pół kostki masła roztopionego
    buteleczka zapachu arakowy
    2 łyżki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    dodatkowo:
    3 duże jabłka
    2 szklanki porzeczek czerwonych
    3 łyżki cukru
    opakowanie cukru waniliowego
    2 galaretki czerwone

Arakowe lato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto połączyć, dodać zapach, zagnieść.
    Wylepić spód tortownicy, nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piekarnik nastawić na 180 stopni C , piec 25 minut. Dokładnie ostudzić.
  • 2. Owoce dokładnie umyć, jabłka obrać, pokroić w kostkę. Porzeczki oddzielić od gałązek. zasypać cukrami, odstawić aby puściły sok. Galaretki rozpuścić według przepisu na opakowaniu, połączyć z owocami. Tężejącą wylać na ciasto, wstawić do lodówki na noc.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy