Arabski chelb pita - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać z połową ciepłej wody i odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę i sól wsypać do miski, wlać rozczyn, resztę wody i olej, wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Przełożyć ciasto na blat posypany mąką i wyrabiać., często posypując mąką, aż będzie lśniące i gładkie. Ciasto posmarować olejem, włożyć do miski przykryć czystą ściereczką i odstawić na półtorej godziny w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Nagrzać piekarnik do 200ºC
Przygotować blachę. Podzielić ciasto na 6 części. Rozwałkować je na placuszki centymetrowej grubości. Zwilżyć je lekko wodą (by się nie zrumieniły) i piec ok. 8 min na blasze lub bezpośrednio na ruszcie. Kiedy pity zaczną się wydymać to znak że zaraz będą gotowe. Upieczone placki zawinąć w folię lub pergamin, by nie stwardniały. Można je jeść ciepłe lub zimne. Jeżeli natniemy placki wzdłuż - powstanie kieszeń.
Farsz- ogórek, papryka, kapusta pekińska, kurczak, majonez, przyprawy
Komentarze