Arabska shoarma

5 (151 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Najchętniej przyrządzam ją, gdy przyjeżdżają do mnie znajomi.

Składniki:

  • ● pojedynczy filet z kurczaka
    ● ok. 20 dag pieczarek
    ● 1/2 czerwonej papryki
    ● cebula
    ● 15 dag żółtego sera
    ● łyżeczka słodkiej mielonej papryki
    ● 2 łyżeczki curry
    ● 1/3 łyżeczki imbiru
    ● 1/3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
    ● szczypta ostrej mielonej papryki
    ● sól, pieprz
    ● oliwa do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Arabska shoarma - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki kroimy w plasterki,
    a cebulę w kostkę. Podsmażamy
    na oliwie. Doprawiamy
    solą i pieprzem. Smażymy, aż
    pieczarki odparują.
  • Arabska shoarma 2. Mięso myjemy, osuszamy
    i kroimy w małe kawałki. Podsmażamy
    na oliwie. Doprawiamy
    curry, ostrą i słodką papryką, imbirem i gałką muszkatołową.
    Podlewamy wodą
    i dusimy do miękkości.
  • 3. Dodajemy pokrojoną w kawałki
    paprykę i pieczarki z cebulą.
    Mieszamy. Chwilę podsmażamy,
    w razie potrzeby
    dolewając odrobinę wody. Dodajemy
    starty ser. Mieszamy.
    Podajemy z frytkami i surówką.

Porady

● Mięso można także doprawić przyprawą do gyrosa. ● Danie znakomicie smakuje polane sosem czosnkowym przygotowanym z jogurtu naturalnego i majonezu. Można je podać również z ryżem. ● Oliwę warto zastąpić olejem sezamowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PPWS_08-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bliskowschodnia Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować