Przygotować 4 prostokątne arkusze papieru do pieczenia oraz wałek.
Zmieszać w misce mąkę, sól, pieprz i zaatar.
2.W drugiej misce zmieszać oliwę i 40 ml wody. Ubijać 2 minuty, wlać do mąki i reszty. Mieszać tak długo, aż składniki się połączą. Jeśli masa nadal jest sucha, dolać ostrożnie wody (mało!).
3.Z ciasta ulepić kulę, podzielić na 2 części. Jedną część ułożyć na kawałku papieru do pieczenia, przykryć drugim, wałkować aż będzie cienkie (jakieś 2 mm). Tak samo postąpić z drugim kawałkiem ciasta.
4.Odkryć górne kawałki papieru, podziabać placki widelcem i wstawić je na kratkę do piekarnika (na tych kawałkach papieru, na których były wałkowane). Piec 12 minut.
5.W międzyczasie pokroić w plastry cukinię, w półplastry cebulę, w słupki paprykę, skropić oliwą, wrzucić do naczynia żaroodpornego.
7.W międzyczasie zrobić hummus albo wyciągnąć z lodówki gotowy i rozsmarować po 2 łyżki na każdym z placków.
8.Kiedy warzywa będą gotowe, rozłożyć je na plackach, posypać sumakiem. Jeśli do tej pory placki wystygły całkowicie, można je wstawić na minutę do piekarnika, ale nie jest to konieczne.
Komentarze