Arabiata palce lizać

0 (0 ocen)

  • 40 min

danie, które szybko znika . Polecane dla osób lubiących ostre smaki makaronu

  • 40 min

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego
    3-4 ząbki czosnku
    sok pomidorowy (1/2 kartona ) lub przecier pomidorowy (1 średni słoiczek)
    makaron (najlepiej grube rurki)
    przyprawy (pieprz, sól, ostra papryka w proszku)
    olej

Arabiata palce lizać - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek przeciśnij przez praskę i zeszklij na odrobinie oleju . W tym czasie nastaw makaron
  • 2. Mięso mielone wrzuć do zeszklonego czosnku i rozdrabniaj drewnianą łyżką . Smaż do momentu aż mięso przyciemni się
  • 3. Gdy mięso będzie gotowe dolewaj powoli sok pomidorowy lub przecier pomidorowy. Co jakiś czas mieszaj do momentu zagotowania
  • 4. Przypraw solą, pieprzem, papryką i przyprawami według uznania
  • 5. Jeszcze chwile gotuj i mieszaj co jakiś czas dopóki mięso i sok nie będą przypominały sosu
  • 6. Odcedź makaron i podawaj go razem z sosem na gorąco

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy