CIASTO:
2 szklanki mąki
3 łyżki cukru
15 dag masła
2-3 łyżki lodowatej wody
NADZIENIE:
1,2 kg jabłek obranych i pokrojonych w ósemki (szara reneta)
łyżka wody
1/3 szklanki cukru
sok z 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki mielonych migdałów
1.Masło rozcieramy palcami z mąką i cukrem. Dodajemy wodę i zagniatamy ciasto, które zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na 30 minut.
2.Jabłka dusimy 5 min na łyżce wody potrząsając rondlem. Dodajemy cukier, sok z cytryny, cynamon i dusimy jeszcze chwilę.
3.Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na dwie części ( 2/3 i 1/3).
4.2/3 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na formę (24cm). Posypujemy migdałami i rozkładamy jabłka.
5.Rozwałkowujemy pozostałą część ciasta, pośrodku wycinamy otwór i kładziemy je na jabłkach - sklejamy brzegi ciasta. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem.
Komentarze