Apple Pie

0 (0 ocen)

  • 30 min

Tradycyjne amerykańskie ciasto z jabłkami.

  • 30 min

Składniki:

  • TORTOWNICA 26CM

    CIASTO:
    2 szklanki mąki
    3 łyżki cukru
    15 dag masła
    2-3 łyżki lodowatej wody

    NADZIENIE:
    1,2 kg jabłek obranych i pokrojonych w ósemki (szara reneta)
    łyżka wody
    1/3 szklanki cukru
    sok z 1/2 cytryny
    1/2 łyżeczki cynamonu
    2 łyżki mielonych migdałów

    jajko do posmarowania
    cukier do posypania

Apple pie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozcieramy palcami z mąką i cukrem. Dodajemy wodę i zagniatamy ciasto, które zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na 30 minut.
  • 2. Jabłka dusimy 5 min na łyżce wody potrząsając rondlem. Dodajemy cukier, sok z cytryny, cynamon i dusimy jeszcze chwilę.
  • 3. Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na dwie części ( 2/3 i 1/3).
  • 4. 2/3 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na formę (24cm). Posypujemy migdałami i rozkładamy jabłka.
  • Apple Pie 5. Rozwałkowujemy pozostałą część ciasta, pośrodku wycinamy otwór i kładziemy je na jabłkach - sklejamy brzegi ciasta. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem.
  • 6. Pieczemy 30 minut w temperaturze 190 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy