Apgrejdowana szarlotka babci.

0 (0 ocen)

  • 20 min

Przepis ten dostałem od mojej babci.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 kostka margaryny,
    4szkl mąki,
    3/4szkl cukru,
    1 jajko,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    1 budyń waniliowy lub śmietankowy,
    cynamon,
    10-12 średnich jabłek
    woda, sól, olej, 1/2szkl rodzynek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery

Apgrejdowana szarlotka babci. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Nakłute ciasto, przed podpieczeniem. 1. 2/3 margaryny siekamy nożem z 2szkl mąki,następnie dodajemy 3/4szkl cukru,1 ubite jajko, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i budyń. Ciasto zagniatamy po czym wykładamy na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą
    brytfankę.Rozprowadzamy ciasto dłońmi tak aby dopasowało się do kształtu brytfanki i nakłuwamy widelcem.Następnie podpiekamy w temp 180 stopni przez 10 minut.
  • Rozwałkowana góra ciasta. 2. W między czasie obieramy jabłka, które trzemy na tarce na dużych oczkach.Do jabłek dodajemy 1/2szkl rodzynek, cukier i cynamon do smaku.
    Następnie przygotowujemy górę ciasta: 2szkl mąki, 1 łyżeczka soli, 1/3 margaryny, 1 łyżkę oleju i 1/4szkl wody mieszamy razem.Wkładamy na 5 minut do lodówki po czym wykładamy na stolnicę i rozwałkowujemy,docinamy tak aby kształt pasował do kształtu brytfanki.
    Ciasto wyciągamy z piekarnika wykładamy na nie jabłka i przykrywamy przygotowaną wcześniej wierzchnią warstwą ciasta którą nakłuwamy widelcem.Pieczemy w 170 stopniach przez 40 minut.
  • Upieczone ciasto. 3. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem i niewielką ilością cynamony.

Porady

Wierzchnią warstwę ciasta można zastąpić kruszonką. Składniki na kruszonkę: 2szkl mąki, 1/3 tłuszczu i 1/4szkl cukru. Mieszamy razem tak aby konsystencją przypominał piasek posypujemy wierzch ciasta z jabłkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować