Apfelstrudel to tradycyjny Wiedeński strudel, popularny zwłaszcza w Austrii, a bardzo uwielbiany prze Niemców. Najlepiej smakuje podany na ciepło z kleksem śmietany lub gałką lodów.
1.Mąkę w melakserze mieszamy z solą, dodajemy olej i wodę, mieszamy do momentu, aż powstanie nam masa kulowa i odchodzić będzie od ścianek melaksera. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 1,5 godziny
2.Jabłka obieramy, kroimy w cienkie plasterki, piórka, kostkę - pokrójcie jak lubicie, dodajemy cynamon i opcjonalnie cukier.
3.Nastawiamy piekarnik na 180*C
4.Teraz pora na wyrabianie ciasta, nie jest to proste, ale wykonalne.
Potrzebujemy sporo miejsca i najlepiej duże bawełniane prześcieradło, na nim będziemy zwijać ciasto.
Podstawa to nasmarować ciasto olejem, delikatnie rozwałkować, potem wkładamy dłonie najlepiej zwilżone olejem pod ciasto i naciągamy, aby było tak cienkie przez które możemy coś zobaczyć niemal że przeźroczyste.
Uwierzcie to jest istotne, gdy za pierwszym razem robiłam i nie podeszłam do tego skrupulatnie ciacho wyszło bardzo twarde. Tak więc warto poświęcić chwilę i naciągać do skutku.
Odcinamy grube krawędzie w koło.
5.Rozpuszczamy masło i smarujemy ciasto, następnie posypujemy całe bułką tartą. Kładziemy wcześniej przygotowane jabłka około 15 cm od krawędzi zwijania. Prześcieradło, tkaninie podnosimy do góry i ciasto nam przykryje jabłka i tak podnosimy, aż będziemy mieli pozawijany cały strudel.
Końcówki dociskamy i odcinamy - nie zawijamy pod spód (zrobiłam tak za pierwszym razem i było BARDZO twarde).
6.Smarujemy ciasto pozostałym masłem i wkładamy do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem i pieczemy 30 - 35 minut.
7.Podajemy na ciepło, mnie najlepiej smakuje ze śmietaną posypaną odrobiną cynamonu.
Smacznego
Komentarze