Apfelstrudel

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Trudny

Apfelstrudel to tradycyjny Wiedeński strudel, popularny zwłaszcza w Austrii, a bardzo uwielbiany prze Niemców. Najlepiej smakuje podany na ciepło z kleksem śmietany lub gałką lodów.

  • Dla 8 osób
  • Trudny

Składniki:

  • - mąka: 3 szklanki
    - olej: 2 łyżki
    - ocet: 1 łyżeczka
    - ciepła woda: 1 szklanka
    - sól: 1 szczypta


    - jabłka (Duże): 7 sztuk
    - cynamon: 1.5 łyżeczki
    - cukier (opcjonalnie, ja niedodawałam): 1 łyżka
    - cukier puder: 2 łyżki
    - masło: 3 łyżki
    - bułka tarta: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Strudel Desery

Apfelstrudel - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę w melakserze mieszamy z solą, dodajemy olej i wodę, mieszamy do momentu, aż powstanie nam masa kulowa i odchodzić będzie od ścianek melaksera. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 1,5 godziny
  • 2. Jabłka obieramy, kroimy w cienkie plasterki, piórka, kostkę - pokrójcie jak lubicie, dodajemy cynamon i opcjonalnie cukier.
  • 3. Nastawiamy piekarnik na 180*C
  • 4. Teraz pora na wyrabianie ciasta, nie jest to proste, ale wykonalne.
    Potrzebujemy sporo miejsca i najlepiej duże bawełniane prześcieradło, na nim będziemy zwijać ciasto.
    Podstawa to nasmarować ciasto olejem, delikatnie rozwałkować, potem wkładamy dłonie najlepiej zwilżone olejem pod ciasto i naciągamy, aby było tak cienkie przez które możemy coś zobaczyć niemal że przeźroczyste.
    Uwierzcie to jest istotne, gdy za pierwszym razem robiłam i nie podeszłam do tego skrupulatnie ciacho wyszło bardzo twarde. Tak więc warto poświęcić chwilę i naciągać do skutku.
    Odcinamy grube krawędzie w koło.
  • 5. Rozpuszczamy masło i smarujemy ciasto, następnie posypujemy całe bułką tartą. Kładziemy wcześniej przygotowane jabłka około 15 cm od krawędzi zwijania. Prześcieradło, tkaninie podnosimy do góry i ciasto nam przykryje jabłka i tak podnosimy, aż będziemy mieli pozawijany cały strudel.
    Końcówki dociskamy i odcinamy - nie zawijamy pod spód (zrobiłam tak za pierwszym razem i było BARDZO twarde).
  • 6. Smarujemy ciasto pozostałym masłem i wkładamy do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem i pieczemy 30 - 35 minut.
  • 7. Podajemy na ciepło, mnie najlepiej smakuje ze śmietaną posypaną odrobiną cynamonu.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować