Aniołek

4.98 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 50 min

Ciasto składające się z miękkich amoniakowych blatów przekładanych budyniową masą. Wierzch wieńczą wiórki kokosowe.

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 szklanki cukru pudru
    2 jajka
    1 łyżka amoniaku
    1/2 szklanki śmietany
    125 g margaryny
    3 szklanki mąki

    Krem:
    3 szklanki mleka
    1 margaryna
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego

    2 jajka
    1 szklanka kwaśnej śmietany 12% lub 18%
    6 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej

    wiórki kokosowe do posypania
Wystaw ocenę:

4.98 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Aniołek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Do mąki dodać margarynę, posiekać nożem. Dodać resztę składników: cukier puder, jajka i amoniak wymieszany w śmietanie. Wyrobić jednolite ciasto. Schłodzić ok. 20 minut w lodówce. Podzielić na 3 części. Każdą część wyłożyć do takich samych, prostokątnej form o wymiarach 37x21 cm. Piec ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
  • 2. Krem: Mleko, margarynę, cukier i cukier waniliowy zagotować w rondelku. Jajka, kwaśną śmietanę i mąkę ziemniaczaną zmiksować. Gdy mleko się zagotuje, zestawić z palnika, cały czas mieszając wlać rozbite jajka ze śmietaną, ponownie wstawić na palnik, mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować do zgęstnienia masy. Gorącym kremem przekładać blaty ciasta, 1/3 masy na jeden blat ciasta (ok.10 dużych łyżek na jeden blat). Wierzch posypać wiórkami kokosowymi.

Porady

Jeśli ktoś lubi ciasta bardziej słodkie to może dodać do kremu dodatkowe 2 łyżki cukru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Amoniak Wiórki kokosowe Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować