Anielskie pączki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Za moment Tłusty Czwartek więc nie może się obejść bez domowych wypieków. Kiedyś nie odważyłabym się robić ich samodzielnie, wydawało mi się że to trudne. Prawda jest jednak zupełnie inna. Przepis który Wam prezentuję to tradycyjna receptura i przepyszny smak! Co najważniejsze - nie zastanawiacie si

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
    1 szklankę mleka
    10 dag cukru
    5 dag drożdży
    7 dag masła
    2 żółtka i tłuszcz do smażenia
    nadzienie (konfitura, marmolada)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Anielskie pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagrzewamy ale nie może być zbyt ciepłe! To ważne, inaczej zważą nam się drożdże. Dodajemy do niego łyżkę cukru i wkruszamy drożdże. Należy całość zmieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy, dodajemy resztę cukru . Wyrośnięte drożdże wlewamy do miski z mąką, dodajemy stopione i przestudzone masło oraz żółtka. Całość zagniatamy. Ciasto wyrabiamy dotąd dopóki będzie ładnie odchodziło od dłoni. Ja dzielę je na 4 części. Formuję kule i odkładam pod lnianą ściereczkę do wyrośnięcia. Trwa to około 20-30 minut.
  • 2. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość biorę 2 kule i rozwałkowuję je. Na jednym, szklanką przymierzam delikatnie miejsca gdzie będę kłaść nadzienie. Drugą częścią ciasta nakrywam pierwszą i dopiero teraz tą samą szklanką wykrawa pączki. Znów pozostawiam je do wyrośnięcia na co najmniej 20 minut. Do garnka wrzucam smalec - mówcie co chcecie ale smalec to tłuszcz idealny do smażenia pączków czy faworków i uwaga !!! wrzucam je do garnka wierzchem do dołu tj. kiedy wykroiłam je szklanką miałam wypukłą część (od nadzienia) u góry, tą więc częścią pączek musi spocząć w garnku. Kiedy się zarumienią przewracamy na drugą stronę. Cały proces smażenia potrwa około 3 minut. Po wyjęciu posypać je można cukrem pudrem, polać lukrem lub czekoladą. U mnie zazwyczaj tylko cukier.

Porady

jeśli do ciasta dodamy troszkę octu lub spirytusu, pączki nie bęą wchłaniały zbyt dużo tłuszczu podczas smażenia

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować