Angel cake – ciasto z białek z malinami

4.46 (168 ocen)

Sposób na wykorzystanie niechcianych białek . Jeśli do przyrządzenia jakiegoś ciasta potrzebne są żółtka, a nie wiecie, co zrobić z białkami, polecam przygotować czysty słoiczek, do którego przełożycie białka i zamrozicie.

Składniki:

  • 6 białek
    160g mąki pszennej
    100g cukru
    100g masła
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    350 g mrożonych malin
Wystaw ocenę:

4.46 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Angel cake – ciasto z białek z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Masło roztapiamy w rondelku

    2. Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier.

    3. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, po jednej łyżce dodawać do ubitych białek, mieszając delikatnie szpatułką do połączenia się składników

    4. Do masy dodać ostudzone masło i delikatnie wymieszać

    5. Formę wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia

    6. Maliny opruszamy około 2 łyżeczkami mąki.

    7. Ciasto wylewamy do formy i układamy na nim maliny

    8. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 50 minut – do suchego patyczka

    9. Po ostudzeniu posypujemy obficie cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować