Ananasowiec w kwiatach

4.5 (195 ocen)

  • 20 min

Ciasto, które zachwyca wyglądem - piękne, ananasowe kwiaty dodają mu ogromnego uroku i smakiem - czyli coś dla oka i podniebienia

  • 20 min

Składniki:


  • MASA ŚMIETANOWA:
    kefir 400g,
    śmietana 18% 400g,
    cukier ¾ szklanki,
    żelatyna 20g,
    mleko ½ szklanki,
    masło do wysmarowania formy
    GALARETKA ANANASOWA:
    zalewa z ananasa 275ml,
    żelatyna 10g,
    woda 1/3 szklanki,
    KWIATY Z ANANASA:
    świeży ananas

Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Ciasto

Ananasowiec w kwiatach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ananasowiec w kwiatach 1. Zaczynamy od przygotowania kwiatów ananasa. Ananasa obieramy. Następnie za pomocą małej, okrągłej łyżeczki usuwamy sęki. Można zrobić to też za pomocą nożyka. Kolejno ananasa kroimy w plastry o grubości 3 mm.
  • Ananasowiec w kwiatach 2. Na blachę wykładamy folię, którą smarujemy masłem. Na blasze układamy wycięte plastry ananasa. Plastry wkładamy do nagrzanego do 100 stopni piekarnika z termo obiegiem i trzymamy około 30-40 minut.
  • Ananasowiec w kwiatach 3. Jeśli nie mamy piekarnika z termo obiegiem można poradzić sobie uchylając lekko drzwiczki.
  • Ananasowiec w kwiatach 4. Po tym czasie wyjmujemy blachę, plastry odwracamy na drugą stronę i przekładamy do formy do muffinek wysmarowanej masłem. Zmniejszamy temperaturę do 50 stopni i ananasa trzymamy aż do ususzenia – około 1,5 – 2h. Można go w między czasie obracać na drugą stronę. Po wysuszeniu plastry pozostawiamy w formie do muf finek na kilka godzin, aby nabrały kształt kwiatka. Plastry ananasa możemy też wysuszyć w suszarce do owoców.
  • Ananasowiec w kwiatach 5. Kefir i śmietanę wlewamy do miski, a następnie dodajemy cukier. Całość dokładnie mieszamy aż do rozpuszczenia cukru. Podgrzewamy mleko, w mleku rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do masy śmietanowej. Szybko mieszamy i przelewamy do tortownicy. Odstawiamy do lodówki na 1 – 2 godziny do stężenia.
  • Ananasowiec w kwiatach 6. Kolejno przygotowujemy galaretkę ananasową. W ciepłej wodzie rozpuszczamy żelatynę, którą łączymy z zalewą z ananasa. Dokładnie mieszamy i przelewamy do tortownicy. Odstawiamy do stężenia na 1-2 godziny. Ciasto dekorujemy przygotowanymi wcześniej kwiatami.
    Przygotowując to ciasto wzorowałam się na tym przepisie :) http://lepszysmak.wordpress.com/2013/01/07/kwiatowy-sernik-ananasowy-na-zimno/
    Życzę smacznego :)
  • Ananasowiec w kwiatach 7. Życzę smacznego :)
  • Ananasowiec w kwiatach 8. Życzę smacznego :)
  • Ananasowiec w kwiatach 9. Życzę smacznego :)
  • Ananasowiec w kwiatach 10. Życzę smacznego :)
  • Ananasowiec w kwiatach 11. Życzę smacznego :)
  • Ananasowiec w kwiatach 12. Życzę smacznego :)
  • Ananasowiec w kwiatach 13. Życzę smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować