Ananasowiec/meduza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Obrane jabłka pokroić w kostkę i zasypać 1 szkl cukru. Białka ubić i dodać do nich resztę cukru, żółtka, jabłka (z sokiem), mąkę, orzechy, proszek do piecz. i sodę. Wszystko wymieszać i piec (w średnio nagrzanym piekarniku) przez ok. 1h.
2.Krem:
Ugotować budyń z żółtek, cukru i mąki na soku z ananasów. Po wystudzeniu, utrzeć go z masłem. Galaretki rozpuścić.
Na ciasto wyłożyć krem, a na nim rozłożyć ananasy i zalać tężejącą galaretką. W środek ananasów można włożyć wiśnię, truskawkę itp.
Porady
Jeśli krem wychodzi mi za rzadki, rozpuszczam 1 łyżkę żelatyny w ciepłej wodzie. Gdy ostygnie dodaję ją powoli do masy,
Komentarze