Ananasowiec

4.98 (159 ocen)

  • 2 godz.

Przepisałam dostałam od cioci.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jaj,
    1 szkl,. cukru,
    1/2 szkl mąki pszennej,
    1/2 szkl. mąki ziemniaczanej,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    1 łyżka octu,
    3 łyżki oleju,
    2 łyżki wody.
    Masa:
    1 puszka ananasów,
    1 budyń śmietankowy,
    4 łyżki cukru,
    1 margaryna palma,
    5 żółtek.
    Wierzch kokosowy:
    5 białek,
    3/4 szkl. cukru,
    20 dag. wiórek kokosowych,
    1,5 łyzki maki ziemniaczanej.
Wystaw ocenę:

4.98 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ananasowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    1. Białka ubić na sztywno potem dodać cukrem,żółtka. Dodać olej połączony z wodą i octem. Na koniec dodać mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszać łopatką. Włożyć do zimnego piekarnika. !80C przez 20 - 30 minut piec.
    Masa:
    1. Odlać wodę z ananasów. Do tej wody dodać wody z kranu tak, żeby było razem 1/2 litra. Budyń połączyć z 5 żółtkami i 1/2 szkl. zimnej wody. Do gotującego się soku z wodą dodać rozrobiony budyń z jajkami i gotować do zgęstnienia. odstawić do ostygnięcia
    2. Następnie utrzeć margarynę razem z budyniem. Na koniec włożyć pokrojone w drobną kostkę ananasy.
    Wierz kokosowy:
    5 białek ubić, dodać 3/4 szkl. cukru, dodać 20 dag wiórek kokosowych i 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej. Piec w nagrzanym piekarniku w 180C przez 15 - 20 minut na złoty kolor.

Porady

Aby biszkopt ładnie urósł należy go włożyć do zimnego piekarnika ponieważ pod wpływem temperatury rośnie. A gdy włożymy biszkopt do nagrzanego piekarnika zapieka się i nie wiele urośnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować