Ananasowa pokusa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT: białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy stopniowo cukier dalej ubijając. Następnie wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia oraz żółtka - delikatnie mieszamy. Blaszkę o wymiarach 39,5 x 24,5 cm smarujemy tłuszczem, wykładamy papierem i wlewamy masę biszkoptową. Piekarnik nagrzewamy do 175stopni i wkładamy biszkopt. Pieczemy 20-25 minut.
2.PLACEK KOKOSOWY: ubić białka dodać cukier i ubijać , wsypać wiórka i mąkę i delikatnie wymieszać. Blaszkę o wymiarach 39,5 x 24,5 cm smarujemy tłuszczem, wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę kokosową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy przez około 35 minut na złoty kolor. UWAGA: Aby placek się nie łamał i kruszył należy ściągnąć go z formy zaraz po wyciągnięciu z piekarnika i ściągamy papier. Pozostawiamy do wystudzenia.
3.MASA BUDYNIOWO - ANANASOWA: 1 szklankę soku z ananasa zagotować; do drugiej wsypać budyń i roztrzepać. Do zagotowanej szklanki soku z ananasa wlewamy roztrzepany budyń, dodając cukier i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy (wyjdzie coś ala kisiel:). Przygotowaną masę budyniową należy wystudzić. W tym czasie ucieramy masło i margarynę do białości, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, ucieramy.
4.GALARETKA: ugotować galaretki w trzech szklankach wody; następnie do gorącej galaretki wsypujemy pokrojone drobno ananasy. Schładzamy. Na blaszkę wykładamy: biszkopt na to masę budyniowo - ananasową, następnie krzepnącą galaretkę i nakładamy wystudzony place kokosowy. Wkładamy do lodówki na noc.
5.POLEWA: margarynę, cukier, kakao i wodę dajemy razem do rondla i gotujemy na słabym ogniu ciągle mieszając do uzyskania jednolitej masy. Po wystudzeniu polewamy wierzch ciasta.
Komentarze