ANANASOWA POKUSA

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasto dla wielbicieli ananasa i kokosu.

  • 60 min

Składniki:

  • BISZKOPT:

    4 jajka

    4 łyżki cukru

    4 łyżki mąki tortowej

    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    PLACEK KOKOSOWY:

    5 białek

    szklanka cukru pudru

    20 dkg wiórek kokosowych

    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

    MASA:

    5 dkg margaryny KASIA

    20 dkg masła

    0,5 szklanki cukru

    duży budyń śmietankowy

    2 szklanki soku z ananasa (z puszki)

    GALARETKA:

    2 duże puszki ananasów

    2 galaretki ananasowe

    3 szklanki wody

    POLEWA:

    2 łyżki KASI

    2 łyżki wody

    2 łyżki kakao

    4 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki Alkohole

Ananasowa pokusa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT: białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy stopniowo cukier dalej ubijając. Następnie wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia oraz żółtka - delikatnie mieszamy. Blaszkę o wymiarach 39,5 x 24,5 cm smarujemy tłuszczem, wykładamy papierem i wlewamy masę biszkoptową. Piekarnik nagrzewamy do 175stopni i wkładamy biszkopt. Pieczemy 20-25 minut.
  • 2. PLACEK KOKOSOWY: ubić białka dodać cukier i ubijać , wsypać wiórka i mąkę i delikatnie wymieszać. Blaszkę o wymiarach 39,5 x 24,5 cm smarujemy tłuszczem, wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę kokosową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy przez około 35 minut na złoty kolor. UWAGA: Aby placek się nie łamał i kruszył należy ściągnąć go z formy zaraz po wyciągnięciu z piekarnika i ściągamy papier. Pozostawiamy do wystudzenia.
  • 3. MASA BUDYNIOWO - ANANASOWA: 1 szklankę soku z ananasa zagotować; do drugiej wsypać budyń i roztrzepać. Do zagotowanej szklanki soku z ananasa wlewamy roztrzepany budyń, dodając cukier i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy (wyjdzie coś ala kisiel:). Przygotowaną masę budyniową należy wystudzić. W tym czasie ucieramy masło i margarynę do białości, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, ucieramy.
  • 4. GALARETKA: ugotować galaretki w trzech szklankach wody; następnie do gorącej galaretki wsypujemy pokrojone drobno ananasy. Schładzamy. Na blaszkę wykładamy: biszkopt na to masę budyniowo - ananasową, następnie krzepnącą galaretkę i nakładamy wystudzony place kokosowy. Wkładamy do lodówki na noc.
  • 5. POLEWA: margarynę, cukier, kakao i wodę dajemy razem do rondla i gotujemy na słabym ogniu ciągle mieszając do uzyskania jednolitej masy. Po wystudzeniu polewamy wierzch ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować