Ananasek pod kokosową pierzynką

4.5 (174 ocen)

pyszne lekkie ciasto z kawałkami ananasów i bezą z wiórek kokosowych

Składniki:

  • BISZKOPT:
    6 jaj
    1 szkl. cukru
    1 łyżeczka octu
    1 czubata szkl. mąki pszennej]
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    BEZA KOKOSOWA:
    4 białka
    szczypta soli
    3/4 szkl. cukru
    200 g wiórków kokosowych
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    KREM:
    1 puszka ananasa w kawałkach
    1 budyń waniliowy
    ok. 1/2 szkl. cukru pudru
    250 g margaryny

    DODATKOWO:
    galaretka agrestowa
    płatki czekoladowe
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ananasek pod kokosową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia. Ubijamy białka dodajemy cukier, następnie masę żółtkową, na końcu dodajemy po trochu mąkę. Pieczemy 25 min. w 180 stopniach, następnie studzimy.

    BEZA:
    Z białek ubijamy pianę, dodajemy cukier,proszek i na końcu kokos, posypujemy płatkami czekolady- pieczemy na złoty kolor w 180 stopniach.

    KREM:
    Odsączmy ananasy z soku, jeżeli są w dużych kawałkach kroimy w kostkę. Na soku (1 szkl. – jeśli będzie za mało dolewamy wodę)gotujemy budyń. Ucieramy margarynę z cukrem,dodajemy ostudzony budyń.

    W 1 1/2 szkl. wrzącej wody rozpuszczamy galaretkę.

    WYKONANIE:
    Na biszkopcie rozsmarowujemy krem, układamy ananasy, zalewamy tężejącą galaretką, układamy bezę kokosową.

Porady

biszkopt można nasączyć herbatą lub sokiem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować