Ananasek kokosowy

5 (195 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Prawdziwa słodka delicja z ananasem i kokosem....

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto biszkoptowe:
    6 jaj
    1/2 szklanki mąki pszennej
    2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    1łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 szklanki cukru

    Krem:
    1/2 litra mleka
    1 budyń waniliowy
    2 łyżki mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru
    1 żółtko
    250 g margaryny lub masła

    Kokos:
    10 dag wiórek kokosowych białych
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 łyżka masła
    Dodatkowo:
    1 puszka anansa w plastrach
Wystaw ocenę:

5 (195 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ananasek kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ananasy na cieście 1. Ciasto: Białka oddzielam od żółtek ubijam na sztywną pianę z cukrem,dodaję żółtka i mieszając powoli wsypuję mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia,mieszam delikatnie do połączenia .Wylewam ciasto na wyłożoną pergaminem blachę o wym 39/24 cm wstawiam do piekarnika i piekę około 25 minut w temp 170*c.
  • Krem 2. Krem: Z 1/2 litra mleka odlewam 3/4 szklanki i rozpuszczam budyń resztę mleka gotuję z cukrem i do gotującego wlewam proszek budyniowy rozrobiony w mleku i gotuję cały czas energicznie mieszając aż budyń zgęstnieje.Odstawiam do wystygnięcia. Masło ucieram na puch dodaję po łyżce zimnego budyniu i robię krem pod koniec dodaję żółtko i mieszam mikserem do połączenia.
  • Kokos 3. Kokos: masło rozpuszczam w rondelku z cukrem pudrem wsypuję wiórka i cały czas mieszam aż kokos zacznie robić się złocisty-uważać aby nie spalić . Przełożenie: Zimny biszkopt nasączam sokiem z ananasa układam na wierzchu plastry owocu nakąłdam krem budyniowy i posypuję kokosem.Wstawiam do lodówki aby ciasto stężało
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować