Ananas z sosem waniliowym

0 (0 ocen)

Egzotyczne owoce z domieszką alkoholu świetnie smakują letnią porą

Składniki:

  • Ananas, 50 ml rumu, listki świeżej mięty

    Sos: 2 szklanki mleka, pół laski wanili, 2 łyżki cukru, 2 żółtka, 2 czubate łyżki mąki

Ananas z sosem waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę rozprowadzić 2 łyżkami zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotować z posiekaną wanilią oraz cukrem, 2 łyżki tego mleka wlać do rozprowadzonej wcześniej mąki, wymieszać ją i połączyć z zagotowanym mlekiem. Mieszając, chwilę ten sos pogotować i gorącym wciąż mieszając, zalać żółtka ( już nie gotować ) . Sos ostudzić i wstawić do lodówki.
    Ananas umyć, obrać, pokroić na cząstki i rozłożyć do pucharków. Przed podaniem polać schłodzonym sosem, udekorować listkami mięty, skropić rumem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy