Ananas w tempurze

0 (0 ocen)

kuchnia japońska

Składniki:

  • ananas
    pomarańcza
    5 goździków
    2-3 łyżki miodu spadziowego
    300 ml oliwy

    tempura: 100 g mąki
    100 g mąki kukurydzianej
    300 ml wody gazowanej
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ananas w tempurze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Do miski wsypać mąki, szczyptę soli i wlać wodę gazowaną. 1. Ananasa obrać, pokroić na plastry grubości 1 cm i wydrążyć rdzeń ananasa.
    Następnie przygotować tempurę.
    Do miski wsypać mąki, szczyptę soli i wlać wodę gazowaną. Wymieszać. W rondelku rozgrzać oliwę.
    Plastry ananasa widelcem zanurzać w tempurze a następnie smażyć w rondelku z oliwą. Gdy będzie lekko rumiany, wyjąć na ręcznik papierowy, żeby się odsączył. Po kolei postępujemy tak ze wszystkimi plastrami ananasa.
    W tym czasie na suchą patelnię wyciskamy sok z pomarańczy, dodajemy goździki i stawiamy na gazie. Gotujemy aby odparować połowę soku, następnie zdejmujemy z ognia. Odstawiamy na chwilę do przestudzenia. Gdy wszystkie plastry ananasa są już usmażone, do soku pomarańczowego dodajemy miód, mieszamy i polewamy tak powstałym sosem wyłożone na talerzu usmażone owoce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować