Amur w ziołach

4.5 (194 ocen)

  • 60 min

Amur przypomina nieco smakiem karpia, ale ma zdecydowanie mniej ości i jest mniej ,,mulisty" w smaku. Mięso jest bardzo delikatne i smaczne. Mój faworyt wśród ryb.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 płaty amura
    sok z połowy cytryny
    majeranek
    bazylia
    sól ziołowa
    pieprz
    posiekany świeży koperek
    rozmaryn
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Amur w ziołach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rybcia 1. Amura oczyszczamy z łusek i przelewamy zimną wodą, następnie ręcznikiem papierowym osuszamy rybę i obficie ją przyprawiamy, na koniec posypujemy świeżym koperkiem.
  • rybka 2. Rybę zawijamy w papier do pieczenia i bez dodatku tłuszczu pieczemy w 150*C przez 40 minut i w 180*C przez 10 minut (lekko uchylamy papier). Podajemy z ulubionymi dodatkami (u mnie frytki i surówka z marchwi z rodzynkami).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować