Amoniakowiec przekładany serem smażonym

4.5 (168 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Mój smak z dzieciństwa.Jest to stary przepis na amoniakowca,do którego zamiast budyniu robię smażony ser .Ciasto jest łatwe do wykonania,smaczne,rozpływa sie w ustach.W mgnieniu oka znika z talerza.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    60 dag mąki pszennej
    20 dag cukru pudru
    2 jaja
    10 dag margaryny
    3 dag amoniaku
    2 łyżki mleka
    5-6 łyżek kwaśnej śmietany

    Ser:
    wiadereczko sera(1kg)
    1 szkl cukru kryształu
    15 dag margaryny
    4 jaja
    cukier waniliowy
    1 budyń waniliowy
    1/2 szkl mleka

    Polewa:
    po 2 łyżki cukru,śmietany,kakao,5 dag margaryny.
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Desery

Amoniakowiec przekładany serem smażonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Amoniak mieszamy z mlekiem,dodajemy do mąki i razem z resztą składników siekamy a następnie zagniatamy ciasto.Dzielimy je na 3 równe części.
    Pieczemy 3 osobne placki na ciemny złoty kolor w temp 170 st.
  • 2. Gdy placki mamy juz upieczone robimy ser.
    Do większego garnka dajemy ser,jajka,cukier i margarynę.Stawiamy na średnim ogniu i mieszając doprowadzamy do zagotowania. Budyn mieszamy z mlekiem,dodajemy do sera i zagotowujemy.Bardzo ciepłym serem przekładamy placki.
  • 3. Robimy polewę:wszystkie składniki polewy mieszamy,roztapiamy/nie gotować/.Gdy sie dokładnie połącza dajemy polewe na ciasto i dowolnie dekorujemy.
  • 4. Odstawiamy ciasto aby zmiękło. Warto poczekać...

Porady

Placek ten dobrze jest zrobić dziś na jutro.Placki muszą namięknąć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować