Amoniaczki

0 (0 ocen)

Tradycyjne świąteczne ciasteczka.

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej
    20 dag mąki ziemniaczanej
    20 dag cukru
    20 dag tłuszczu
    1/2 szklanki mleka
    3 żółtka
    odrobina soli
    1 i 1/2 łyżeczki amoniaku

Amoniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Posiekać mąkę z tłuszczem i cukrem.
  • 2. Dodać amoniak rozpuszczony w mleku, żółtka i sól. Zagnieść.
  • 3. Wstawić do lodówki na 1/2 godziny.
  • 4. Schłodzone ciastko wałkować na dość cienkie placki i wycinać ciasteczka. Po ułożeniu na blaszy posmarować białkiem i posypać cukrem. Piec około 20 minut na złocisty kolor.

Komentarze

Podobne przepisy