Amoniaczki

4.5 (177 ocen)

Ciasteczka są pyszne i bardzo kruche.

Składniki:

  • Ciasto

    - 500 g mąki pszennej;
    - 1 całe jajko i 1 żółtko;
    - 1/2 szklanki homogenizowanej śmietany;
    - 1/2 szklanki cukru;
    - 120 g masła lub margaryny;
    - 1 łyżka cukru waniliowego;
    - 1 łyżeczka amoniaku;
    - szczypta soli;
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

    Dodatkowo

    - białko do posmarowania;
    - cukier kryształ do posypania.
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Desery Kruche ciasteczka

Amoniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W miseczce połącz i zmiksuj: jajko, żółtko, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, szczyptę soli, amoniak oraz śmietanę. Kolejno dodaj przesianą mąkę oraz kawałki masła/margaryny i szybko połącz dłońmi wszystkie składniki, aż powstanie jednolite ciasto.
    Gotowe ciasto podziel na pół i rozwałkuj. Dowolnymi foremkami wytnij ciasteczka i poukładaj na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pamiętaj o zachowaniu odstępów. Ciasteczka posmaruj białkiem i posyp cukrem kryształem. Piecz około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Amoniak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować