Amoniaczki

0 (0 ocen)

  • 12 godz.

Wspaniałe ciasteczka, przypominające dzieciństwo.

  • 12 godz.

Składniki:

  • mąka pszenna 0,5 kg
    margaryna 8 dkg
    cukier 15 dkg
    cukier waniliowy lub ¼ laski wanilii
    jaja 2
    amoniak 10 g
    mleko ¾ szklanki

Amoniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki amoniaczków. 1. Posiekać margarynę z mąką, wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym lub startą wanilią.
  • Rozpuszczanie amoniaku w ciepłym mleku. 2. Amoniak rozpuścić w ciepłym mleku.
  • Dodanie mleka z amoniakiem do składników ciasta 3. Ciasto zagnieść z jajami i amoniakiem, wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin (najlepiej na noc).
  • Wykrawanie ciasteczek foremkami. 4. Na drugi dzień, gdy ciasto jest zbyt twarde, rozrzedzić je mlekiem, podzielić na 2 części, rozwałkować, nakłuć w wielu miejscach, wykrawać foremkami.
  • Ułożenie na blasze wykrojonych foremkami ciasteczek. 5. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w pewnych odstępach od siebie, upiec na jasnozłoty kolor w piekarniku w 180 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy