Amoniaczki

4.51 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 2 godz. 30 min

Przepis na amoniaczki znalazłam w zeszycie mojej babci. Zawsze robię ich dość dużoi przechowuję przez długi czas w szczelnie zamkniętej puszce. Są nawet smaczniejsze.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • ● 6 jajek
    ● kostka margaryny
    ● kostka smalcu
    ● 2 szkl. śmietany
    ● op. cukru waniliowego
    ● 2,5 szkl. cukru
    ● 1/2 op. proszku do pieczenia
    ● 1 op. amoniaku
    ● 2 kg mąki
Wystaw ocenę:

4.51 (182 ocen)

Zobacz również:

Desery

Amoniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Amoniaczki 1. Jajka ubijamy z cukrami na
    puszystą masę. Margarynę
    i smalec roztapiamy, a następnie
    studzimy.
  • Amoniaczki 2. Do miski wsypujemy mąkę
    wymieszaną z proszkiem, wlewamy
    ostudzony tłuszcz oraz
    szklankę śmietany. Amoniak
    mieszamy z resztą śmietany. Do
    miski z mąką dodajemy na przemian
    amoniak ze śmietaną oraz
    ubite jajka. Z masy wyrabiamy
    ciasto. Dodajemy tyle mąki, by
    ciasto odchodziło od rąk.
  • Amoniaczki 3. Ciasto rozwałkowujemy na
    posypanej mąką stolnicy i wycinamy
    foremkami różne
    kształty. Ciasteczka układamy
    na posypanej mąką (lub wyłożonej
    papierem do pieczenia)
    blaszce. Pieczemy w temperaturze
    150 °C na złoty kolor (ok.
    15 minut).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Smalec

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować